Hoppa till innehåll
Hem » Pälsmössa

Pälsmössa

pälsmössa

Pilotmössor vuxen hatstore

 

En pälsmössa är precis som det låter, en mössa gjord utav päls. Det finns olika modeller och former av mössorna, och olika material som de är gjorda av.

Päls och skinn till pälsmössa

Pälsmössor kan vara gjorda utav olika material, vilka är konstpäls och äkta päls. Konstpälsen är precis som det låter inte gjort utav äkta päls, medan de äkta vanligtvis är gjorda utav päls från kanin. Oavsett vilken variant man väljer så funkar båda lika bra när det kommer till värme, skydd mot vind och de ser dessutom vanligtvis likadana ut. Dessutom är de flesta mössorna även gjorda utav skinn. Mössan är då om man tittar på den klassiska varianten, täckt utav skinn på utsidan och päls på insidan. Öronlapparna och även framsidan av mössan är täckt utav päls på utsidan med. Precis som med pälsen finns det även olika typer utav skinn. Om man väljer äkta så är kaninskinn även här det vanligaste, men det finns även så att man kan välja fusk skinn.

Usjanka

Usjanka kallas den ursprungliga pälsmössan för, som är en mössa gjord utav päls med öronlappar som går att knytas kring hakan för att hålla värmen, som kommer från Ryssland. Om man översätter ordet i sig från ryskan så betyder det i princip ”öronlappsmössa”. En nordisk översättning eller namn på mössan skulle kunna vara ”karpus”.

Utseendet
Utseendet av pälsmössor kan variera. Den mest typiska varianten täcker hela huvudet och har som två öronlappar som går att knyta. Det finns även andra varianter, utan öronlapparna, som bara är som en enkel mössa med päls på. Dessutom finns andra modeller, som ser ut som hattar eller som en basker men som däremot inte är lika populära. Sedan, precis som med alla sorters klädesplagg finns även pälsmössa i olika färger. De vanligaste färgerna är naturnära och går i olika nyanser av brunt. Dock finns det även starkare färger att välja mellan, som svart, vit, blå, röd och massvis med andra färger.

Olika fördelar
Den största fördelen med denna typ utav huvudbonad är självklart att den håller huvudet varmt samtidigt som den blivit moderiktig. En annan positiv fördel är att man kan välja mellan att bära fuskpäls eller äkta päls, beroende på man själv tycker känns bäst eller ser bäst ut. Samma sak är det med de mössor som är delvis gjorda av skinn. Man kan även där välja mellan äkta vara eller en fuskgjord variant. På så vis är det lätt för individen att hitta en pälsmössa som passar just honom eller henne.