Hoppa till innehåll
Hem » Guide – Köpa Skidglasögon

Guide – Köpa Skidglasögon

Med rätt termobyxor, hjälm och skidglasögon blir dagarna i backen mer njutbara. Här presenteras en sammanfattning av ett test av skidglasögon samt tre produkter som recensenterna utsett som ”vinnare” inom olika priskategorier.

Premium – Anon M2 Mfi

 • ”Skidglasögon som har allt”
 • Dimskydd i flera lager
 • Ingår flera linser

Kan köpas här via Skistart

Anon M2 Mfi vinner kategorin ”Premium” – dvs. modeller där funktion, estetik och ergonomi mäts utan att ställa detta till pris. Dessa modeller kostar ca 2000 kr och kan köpas hos flera outdoor- samt skidbutiker.

Dessa skidglasögon har de flesta funktioner som kan önskas så som utbytbar lins, anti-fog, OTG, ventilation samt smidiga silikonband. Recensionen sammanfattar testet med att detta är ”skidglasögon som har allt”.

En funktion som speciellt lyfts upp är ett inbyggt ansiktsskydd. Med detta skydd kan exakt hela ansiktet skyddas samtidigt som skidglasögonen sitter perfekt.

Medium – Oakley Flight Deck

 • ”Grym komfort”
 • Lätt att byta lins
 • Snygg design

Kan köpas här via Stadium

Inom mediumsegmentet lyfts bland annat Oakley Flight Deck upp. Till skillnad mot modellen ovan ingår inte extra lins och ventilation. Men samtidigt är prislappen något lägre – ca 1500 kr. Denna modell släpptes först 2014 och har sedan dessa uppgraderats till dagens modell. Klassiska och uppskattade skidglasögon från Oakley med mycket brett synfält tack vare dess egentutvecklade Prizm-teknik.

En stor fördel med Oakley anges vara att linsen är extremt lätt kan byta ut vilket framförallt kan behövas vid snabba väderomslag.

Budget – Bliz Carver XT

 • Lågt pris – Hög kvalité
 • Används av proffs
 • Har samtliga funktioner

Kan köpas via Outnorth här

Bliz Carver XT kostar ca 900 kr och är vinnare inom budgetkategorin. Självklart går det att hitta ännu billigare modeller med enbart basfunktioner men bland de med en prislapp under 1000 kr utses Bliz Carver som vinnare.

Modellen har exempelvis dubbel-lins, anti-fog, OTG, ventilation och utbytbar lins. Den enda funktion som saknas är att den inte finns i olika färger.

Recensenterna sammanfattar modellen med ”Duger det åt landslagsåkare så duger det förmodligen till dig…”. Det visar tydligt att detta inte är en budgetmodell gällande funktion utan enbart utifrån pris. De som vill gå neråt i pris, och ändå ha rimlig nivå på funktioner, kan annars välja Bliz Liner för ungefär halva summan.

Att tänka på vid köp

När skidglasögon jämförs kan bland annat följande kontrolleras:

Formen

Sfäriska eller cylindriska skidglasögon? När dessa ord nämns är det linsen som man syftar på. Nästan samtliga billigare modeller är cylindriska och är därmed välvda åt enbart ett håll för att formas kring ansiktet. Det räcker gott och väl vid enklare skidåkning vid skidanläggningar.

Sfäriska är även välvda lodrätt vilket innebär att större luftmängd ryms – en funktion som gör att det därmed inte lika lätt immar igen. För dig som ofta har problem med imma finns däremot även en annan lite billigare lösning. Köp så kallad imspray och spraya på glasögonen inför dagen i backen. Det håller imman borta flera timmar. Andra fördelar med sfäriska är att de ger bättre synfält och minskar risken för att bli bländad av solen.

Linsen

De modeller som presenteras ovan har utbytbar lins. Därmed kan samma glasögon användas oavsett om det är mörkt eller ljust ute – bra eller dålig sikt osv. De absolut billigare modellerna har inte denna möjlighet och för att kunna njuta fullt ut av skidåkningen kan det i dessa fall behöva köpas två olika modeller.

Ett basutbud är rött/orange då dessa linser kan ses som allmänna. De kan användas i flera olika väderförhållanden men utan att vara speciellt anpassade till något tillfälle.

Andra saker att tänka på gällande linsen är:

 • Polariserad – Minskar risken för att bli bländad
 • Utbytbara – Gör det enkelt att anpassa utifrån väderförhållande
 • Dubbla – Minskar risken för imma betydligt
 • UV-skydd – Minskar risken för att bränna sig av solen

VLT

VLT-värdet anger ljusinsläpp. Skalan går upp till 100 % vilket alltså inte har någon skyddande effekt alls. Ju lägre värde desto mörkare glasögon. Delvis är detta en smaksak men självklart beror behovet även på i vilken väderlek som skidåkningen kommer att ske samt även terrängen (mycket sol och bländande snö eller skuggor via träd, dalar osv.

Form

Det är framförallt en smaksak som avgör hur skidglasögonen sitter och upplevs över ansiktet. Prova dig fram med flera olika modeller för att få en känsla över hur olika det kan upplevas.

Test- Personliga åsikter och känsla

Testet ovan är ursprungligen publicerat på Oddhikers.se och är utfört av personer bakom den webbplatsen. Till stor del har de utgått från funktionalitet hos de olika modellerna men samtidigt består en del av betyget av personernas egna åsikter gällande exempelvis komfort och känsla.

Det är, av självklara skäl, inte heller samtliga skidglasögon på marknaden som testats utan ett par inom varje prissegment. Se presentationerna av olika skidglasögon ovan som exempel på modeller inom olika prissegment samt vilka unika funktioner som skiljer modellerna åt.