Hoppa till innehåll
Hem » Ull – Håll värmen!

Ull – Håll värmen!

  • av

Ull är på stark återkomst tack vare ny teknik, ökat intresse för uteliv samt större utbud av plagg.  Naturmaterial som ull har ofta stora fördelar jämfört med de syntetiska motsvarigheterna, både för den som bär dem och för naturen.

Precis som att allt fler börjar se mjukisbyxans bekvämlighet går att få moderiktig tar också ullen en mer prestigefylld plats. Ullen har klassiskt använts som underställ under termobyxor och andra överdragskläder, men allt fler tillverkare börjar använda ull som foder de yttre lagren i jackor och överdragsbyxor.

”Mode är ett sätt att uttrycka sig” / Absolutglam.se

Ull från olika djur

De kläder som historiskt har varit gjorda av ull har kommit från får, men nu börjar vi allt mer titta på ull även från andra djur. De behåller egenskaperna som många uppskattar och många upplever att de inte kliar lika mycket.

  • Merinoull från merinofåret ger en mycket mjuk ull
  • Alpackans ull ger en glansig och mjuk ull
  • Lamans ull är glansig men lite grövre än alpckans ull
  • Angorakaninen ger en mycket mjuk ull
  • Angorageten ger en mjuk, glansig och långfibrig ull

Ullens uppskattade egenskaper

All ull har några liknande egenskaper, de går att spinna till en tråd som det går att göra plagg eller andra saker av. Det går även att tova dem och många konstnärer använder det för att skapa med.

Som plagg är det främst att de torkar snabbt och värmer oavsett om de är blöta eller inte. Det gör att vinteridrottare som växlar mellan aktivitet och stilla kan hålla värmen. Ullkläder värmer bra även när de är väldigt tunna, vilket gör dem smidiga. De tar inte heller åt sig lukt av svett utan det räcker ofta med att hänga dem på tork för att få bort oönskad lukt. Därmed har även ull blivit allt mer populärt inom barnkläder. 

Ullen som naturvårdare

Ullen är ett naturmaterial som kommer från en förnyelsebar källa, djuret som det tas ifrån skadas inte utan ny ull växer ut och djuret kan klippas många gånger under sin livstid. Många av djuren är dessutom goda betesdjur och håller sly och ogräs borta vilket gynnar blommor och andra växter som kommer insekter och andra smådjur till gagn.